Çokuluslu Şirketlere Asgari Vergi Geliyor

Çokuluslu Şirketlere Asgari Vergi

Ekim 2021 sonunda Roma’da toplanan G20 liderler zirvesinde, 136 ülkenin temsilcilerinin katılımıyla Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) çokuluslu şirketler için asgari vergi getirilmesi konusunda anlaştı. Örgüt adına açıklama yapan ABD Hazine Bakanı Janet Yellen 2023 yılı itibariyle çokuluslu şirketlerin %15 oranında vergilendirileceğini duydurdu.

Buna göre Alphabet, Amazon, Facebook, Shell, Ikea gibi şirketlerin düşük vergi oranı sunan ülkelerde merkezler kurarak vergiden kaçınmalarının önüne geçmeye çalışılacak. Şöyle ki 2021 yılı için Bulgaristan, Makedonya gibi ülkeler %10 vergi oranına tabiyken, İsveç, Avusturya, Danimarka gibi ülkelerde bu oran %50’nin üzerindedir.

Gelişmekte olan ülkelerin yabancı sermaye girişi sağlayabilmesi için vergi reformlarıyla düşük oranlar sunması, büyük ölçekli şirketlerin orta ölçekli şirketlere nazaran daha fazla vergi ödemesine neden olmaktaydı.

OECD üyesi ülkelerin vergi gelirinin yıllık ortalama 150 milyar dolar artacağı tahmin edilen çalışma kapsamına yaklaşık 7.500 şirket gireceği tahmin ediliyor. Uygulama yıllık cirosu 750 milyon Euro’yu aşan şirketler için geçerli olacağı belirtilen asgari vergi oranı 2023 yılı itibariyle başlayacak.

ABD Başkanı Ceo Biden ise onaylanan kara sonrasında paylaştığı bir tweet ile karardan memnuniyetini belirterek, şunlar aktardı

Dünyanın gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 80’ini temsil eden G20’de, müttefik ve rakipler, güçlü bir küresel asgari vergi için açık destek verdiler” dedi ve bunun bir vergi anlaşmasından daha öte birşey olduğunu belirterek anlaşmayı “küresel ekonomimize şekil veren diplomasi”

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir