Yeni Bir Para Piyasası Kuruluyor

finansal piyasa     BİST Bünyesinde Yeni Bir Para Piyasası Kuruluyor      

 

               Borsa İstanbul bünyesinde yeni bir para piyasası kurulması için çalışmalara başlandı. Bu piyasa teminatlı bir piyasa olacak ve organize olarak çalışacak. Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek altyapı çalışmalarının başladığını ve piyasanın 6 ay içinde işlerlik kazanacağını açıkladı. 


                     Finansal İstikrar Komitesi’nde daha önce görüşülmüş olan yeni piyasa kuruluşuna ait önerinin, Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası ve Sermaye Piyasası Kurulu ile yapılan ortak çalışmalar sonucunda kabul edildiği bildirildi.  Mehmet Şimşek’in açıklamasına göre hem Borsa İstanbul hem Takasbank’ta altyapı çalışmaları devam ediyor. Bu piyasada Takasbank Merkezi Karşı Taraf olacağı için Sermaye Piyasası Kanununda da düzenleme yapılması gerekiyordu. Bu düzenleme hazırlandı ve Meclise sunuldu.

                  Bu piyasanın bir ihtiyaçtan ortaya çıktığı bildirildi. Para ve sermaye piyasalarının derinleşip gelişmesinin ülke yerel parası cinsinden referans faiz oranı bulunması olarak değerlendirilmekte. Halihazırda ülkemizde Takasbank bünyesinde bir para piyasası var, Borsa İstanbul içinde de repo piyasası bulunuyor. Fakat bu piyasalarda en çok işlem gecelik vadelerde gerçekleşiyor. Haftalık, aylık ve 3 aylık vadelerde işlem hacimleri çok düşük olduğundan bu vadelerde gösterge niteliğini etkin bir biçimde taşıyan faiz oranları oluşmamakta. Özel sektör firmaları borçlanma vadelerini değişken faizli senet ihraç ederek uzatmak durumunda olduklarında faiz takasını faiz riskini yönetebilecekleri biçimde yapamamakta. Bu piyasanın hizmete geçmesi ile uzun vadelerde de gösterge niteliğinde faiz oranları oluşabilecek ve böylece TL işlemlerinin vadelerinin uzaması, akabinde de TL cinsinden uzun vadeli borçlanmanın bir yolu olan ihraçların çoğalması bekleniyor.  


                   Bu yeni para piyasasında karşı taraf riski de ortadan kaldırılacak. Takasbank alıcı için satıcı, satıcı için de alıcı olacak. İhtiyaç oluştuğunda Merkez Bankası Takasbank’a teminat karşılığı likidite de sağlayacak. Teminat olarak devlet iç borçlanma senetlerinin yanı sıra, döviz de kabul edilebilecek. 

 

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir