Adsense Reklam Gelirinin Vergisel Durumu
Adsense (Youtube, Mobil Uygulama, Web Sitesi) Reklam Yayınından Elde Edilen Gelirin Vergisel Durumu
Google Adwords sistemi aracılığıyla, youtube ve/veya kendinize ait bir sitede ya da mobil uygulamada yayınladığınız Adsense reklamlardan elde edilen gelirin, vergisel durumu kısaca şöyledir;
- İnternet üzerinden elde ettiğiniz reklam geliri bir ticari kazançtır,
- Mükellefiyet açtırılmalıdır,
- Gelir/Kurumlar vergisine tabidir,
- Fatura kesmelisiniz,
- KDV’ye tabidir ve oranı %18’dir,
Detaylı Anlatımı Şu Şekildedir
Elde Edilen Reklam Geliri Ticari Kazançtır
193 Sayılır Gelir Vergisi Kanunun 37.Maddesine göre ticari ve sınai(sanayi) işlerden doğan kazançlar ticari kazanç olarak tanımlanır. Bu nedenle Adsense üzerinden elde edilen gelirler ticari kazanç kapsamında değerlendirilmektedir.
Vergi Mükellefiyeti Açtırılmalıdır
193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunun 3.Maddesinde belirttiği üzere, Türkiye’de ikametgahı bulunanlar ve yerleşmiş olanlar ( Türkiye’de altı ay’dan fazla ikamet edenler) yurt içinde ve dışında elde ettikleri gelirler üzerinden vergilendirilirler. Vergilendirmenin sağlanabilmesi için gelir elde edenin adına mükellefiyet tahsis edilmelidir.
Belge Düzenlenmelidir (Fatura)
Vergi Usul Kanunun 232.Maddesinde; birinci ve ikinci sınıf tüccarlar(ticaretle uğraşan kimse) ile kazancı basit usulde tespit edilenlerin fatura düzenleme mecburiyetinin olduğu açıkça bildirilmiştir.
KDV Beyannamesi verilmelidir
3065 Sayılı KDV Kanunun 1-1. Maddesinde; Türkiye’de ticari, zirai, sınai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin tümü KDV’ye tabi olduğu bildirilmiştir. Ancak KDV Uygulaması Genel Tebliği 11-A bendinde yurt dışına yapılan teslim ve hizmetlerin KDV’den istisna olduğunu bildirerek, istisnadan yararlanabilmek için “hizmetin teslim veya hizmetin yurt dışına yapılmış olması ve teslim veya hizmetten yurt dışında yararlanılması” şartına bağlanmıştır.
Google yurt içinde ki yerleşik firmalardan Adwords ile topladığı reklamları, Adsense aracılığıyla yer sağlayıcıları olan “YouTube kanalları, mobil uygulama ve web siteleri” üzerinden yayınladığı için maalesef bu istisnadan faydalanmanız mümkün değildir. Ancak yayınlanan reklamlar yurt dışı reklamları iste bu istisnadan yararlanabilirsiniz.
Bu duruma göre, fatura kesilmeli ve faturada tahsil edilen tutardan iç yüzde yöntemiyle %18 KDV hesaplanarak, KDV beyannamesi ile bildirilmelidir.
Genç Girişimci İstisnası
Bu reklam yayıncılığından doğan gelir nedeniyle mükellefiyet açtıranlar, aşağıda belirtilen şartları sağlamaları halinde, genç girişimci istisnasından yararlanarak; üç vergi dönemi boyunca elde ettikleri kazancın 75TL’si kadar gelir vergisi istisnasından yararlanabilirler.
Şartlar
- Yirmi dokuz yaşını doldurmamış olmak,
- İşin fiilen kendisi tarafından yürütülmesi,
- İşe başlama bildiriminin zamanında verilmesi,